tisdag 22 mars 2011

TV3's "Landskampen"

Nu de senaste dagarna efter eftermiddagspassen har jag ägnat lite tid åt att hänga på tv3play.se och komma ikapp serien "Landskampen". Och jag är riktigt, riktigt besviken. Inte på programmet i sig, inte på deltagarna & absolut inte på själva programidén - men på programledarna. Det kan bara beskrivas med ett enda ord: pinsamt.

Hur tv3 tänker när man sätter en fotbollskommentator och en tjej som i vanliga fall leder program som "Blåsningen" & "Byggfällan" på att kommentera och leda ett program som handlar om vinteridrott vet jag inte. Men en kvalificerad gissning är att de inte tänker alls. Här har man en fantastisk möjlighet att göra ett riktigt proffesionellt program men på grund av kommentatorerna/programledarna blir det bara pannkaka av alltihop.

Ola Wennström presterade i program nummer två att säga "Jon väljer skate och Daniel väljer klassiskt så vi får se minst två stilar". Jag hoppas innerligt att det var ironiskt, även om det inte framgick. Med tanke på att det bara finns två stilar i längdskidåkning & man inte skulle kunna tävla i fler än två stilar, alltså.

Och Reneé som sitter och gapskrattar åt deltagarna som inte kan åka längdskidor & kommer med kommentaren "Nu stakar hon ikapp!" när två deltagare klättrar i en backe. För det första stakar man inte i skate, för det andra gör man det absolut inte i uppförbacke. Kära Reneé: bara för att en skidåkare rör på stavarna kan man inte säga att de stakar.

Det övergår hela min absoluta tankeförmåga varför man väljer de här två blåbären att kommentera något de båda uppenbarligen inte har särskillt stor koll på, men antagligen är det för att man ville ha några som varannan minut skulle slänga ur sig en kommentar á la "Mosa Norge!!", för det är faktiskt det enda de riktigt presterar förrutom att skratta åt norska deltagare samt säga fel när det kommer till teknikaliteter inom de respektive grenarna. Det enda de riktigt lyckas med är väl att berätta för tv-tittarna vad de respektive idrottmännen/kvinnorna har för prestationer bakom sig, men med tanke på att det inte direkt verkar vara en kunskap de själva besitter, utan mer en kunskap de fått från att läsa det direkt från ett papper, blir det föga imponerande.

En serie som har med några av Sverige och Norges största vinterstjärnor genom tiderna hade förtjänat bättre. Här är ett tips till nästa gång, tv3: välj ett par programledare som kanske har någon som helst kunskap inom de dem skall kommentera, så skall ni se att det blir ganska mycket bättre. Så kanske vi slipper höra okunniga programledare göra bort sig en timme i veckan 10 veckor i sträck.

Jag vill ha det sagt att jag absolut inte har något emot varken Ola Wenström & Reneè Nyberg personligen, Ola är en fantastisk fotbollskommentator och Reneé en bra programledare. Men bara för att man är en bra programledare och en bra kommentator behöver inte det betyda att man kan ta vilket programledarjobb/kommentatorjobb som helst. Något som Landskampen är ett lysande exempel på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Kommentarer om något annat än vad som kan tänkas vara relevant för inlägget ovan eller påhopp raderas.