tisdag 14 februari 2012

Min syn på LCHF .

Igår fastnade jag i twitter-flödet som Kvällsöppet resulterade i. Programmet handlade till stor del om LCHF-kost där en sida av studion pratade som om LCHF var satans påfund och den andra sidan i princip ville helgonförklara det.
Studier kastades på varandra och generellt blev det ingen bra debatt i min mening, kanske för att det inte finns ett glasklart svar på var som är rätt och fel i frågan om hur man borde äta. Det är ju trots allt individuellt. Jag gick på LCHF under 8 månaders tid för tre år sedan och tänkte ta upp hur jag ser på det hela.

Generellt sett skulle jag säga att den vanlige medel-Svensson trycker i sig för mycket kolhydrater sett till hur mycket man rör sig. Kroppen behöver inte kolhydratebomber morgon, middag, kväll om du inte tränar. Att däremot helt och håller kapa kolhydrat-intaget ser jag inget positivt med. Att däremot skära ner på det och äta efter hur man lever - det tror jag på. Och jag lever som jag lär.

För tre år sedan tränade jag inte mycket. Jag spelade handboll ett par, tre gånger i veckan och jag gick på LCHF. Jag vägde lite för mycket och tänkte att det skulle vara ett fint sätt att bli av med några extra kilon på. Och till en början funkade det ju kanonfint. Jag gick ner i vikt och blev av med 10kg totalt. Efter en stund  började jag träna mer. Då började jag plötsligt må sämre. Orken som jag i början av LCHF hade uppfattat som oändlig tog tvärslut. Det fanns ingen tillstymelse till ork kvar att göra någonting. Jag började äta kolhydrater igen och gick upp i vikt igen. Mer än de 10kg jag hade gått ner.

Istället för att fiffla med maten, plocka bort det ena och det andra och leva på gränsen till näringsbrist som man gör i vissa dieter (någon av dem har jag däremot aldrig provat) började jag träna mer och äta rätt. Skulle jag inte röra på mig så mycket en dag åt jag inte heller så mycket kolhydrater den dagen. Skulle jag ut och springa en timme blev det lite mer då. Jag började äta efter hur jag levde.

Allt eftersom träningen trappades upp började jag äta både mer, oftare och såklart mer kolhydrater. Idag äter jag mycket kolhydrater varje dag och har lite motsatta problem av vad jag hade för tre år sedan. För om jag missar för mycket med kolhydrater och kalorier idag går jag ner för mycket i vikt. Snabbt. (Tänk er själva, om jag tycker det är jobbigt med mat och vikt ibland, hur då ex. Steira som blivit så kritiserad har det...)
Men fortfarande lägger jag upp kosten efter hur dagen ser ut. Under en vilodag blir det inte lika mycket kolhydrater som under en dag med massa träning. Om vi tar igår som exempel så vilade jag på förmiddagen och gymmade på eftermiddagen. En sånn dag är det lite viktigare med proteiner än med just kolhydrater så efter träningen åt jag en grillad kyckling, avokado, grekisk yoghurt och en "sallad" på gul paprika och fetaost.


Om jag skall ge ett generellt tips när det kommer till mat är det alltså att äta efter hur dagen ser ut. Och att inte plocka bort någon av de viktigare delarna av kostcirkeln. Om ni nu vill gå ner i vikt, gör det genom att äta rätt och motionera. Vill ni dra ner på kolhydraterna så gör så att ni äter kolhydrater till frukost. Frukosten har ni hela dagen på er att förbränna, det ni inte skall göra är i såna fall att slänga på en masa kolhydrater till middag eller kvällsmat utan då tänka lite mer LCHF, fast aldrig helt LCHF. Kroppen mår bäst av att bli rörd på och att få lite av alla kostcirkelns delar!

De 22 kg som jag har gått ner har jag inte bantat bort. De har försvunnit genom rätt mängd träning kontra rätt mängd och typ av mat in i munnen. Det är kanske lätt att avskriva min viktnedgång som ett resultat av enormt mycket träning, men faktum är att jag gick ner de här 20 kilona innan jag började träna så mycket som jag gör idag. 

På tal om kvällsöppet hamnade jag även i en diskussion med "Lady Dahmer" som tycker på följande vis.


Som alla insatta i träning och kost vet är det här bara rent hittepå. Motion är aldrig fel, speciellt inte om man vill gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och samtidigt vill att kroppen skall må bra. Tyvärr verkar inte alla vara medvetna om detta...
Det här med "behöver" är ju också spännande tycker jag. Man behöver såklart inte träna för att gå ner i vikt. Man behöver inte ens äta rätt för att gå ner i vikt -  om man bara tränar så in i bomben mycket. Men mår kroppen bra av det då? Nej. Får man en snyggare kropp om man kombinerar rätt kost och rätt motion? Ja. Och sist jag kollade efter är det väl just en snygg kropp som alla som vill gå ner i vikt är ute efter..

Kort och gott finns det rätt mycket man inte behöver göra. Om det snöar ute, måste man då skotta? Nej. Men det blir fan så mycket lättare att komma fram om man gör det. Och lite så funkar det med motion och viktnedgång också.

5 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med!!!

  Fortsätt med recept och mat-tipsen!

  Jag är även sugen på att få läsa mer om ditt träningsupplägg. Vad/hur du tränar varje dag?!

  Ha en underbar ♥-dag!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Förresten vem vann utlottningen/tävlingen?

  SvaraRadera
 3. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. DU ÄR KLOK!

  SvaraRadera
 4. Jättebra inlägg hörru! Jag håller verkligen med. Tänk om alla som lägger ner sin själ i LCHF skulle lägga ner lika mycket energi på lite vanligt sunt kost- och motionsförnuft istället!

  SvaraRadera
 5. Hoho, tack för alla pepp-kommentarer, nu blev jag glad :-)

  Anna: Skall bli bättre på att skriva mer ingående om min träning, just nu tänkte jag köra upplägget 1 inlägg per vecka om mat, 1 inlägg per vecka om ett träningspass. Tyvärr finns inte riktigt tiden till att skriva om alla pass, dels med tanke på att jag är hemma sent om dagarna och dels med tanke på att den energi jag har när jag kommer hem ofta läggs på annat än internet :-) Men skall som sagt försöka. Vet inte om du sett det men för ett tag sedan la jag ut ett exempel på hur en typisk dag både sett till mat och träning kan se ut nu såhär i Februari - http://xcsmajken.blogspot.com/2012/01/en-dag-med-mig-tva-nya-sponsorer-till.html

  SvaraRadera

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Kommentarer om något annat än vad som kan tänkas vara relevant för inlägget ovan eller påhopp raderas.