måndag 15 oktober 2012

Recept: Tomatpaj .

Det här är en klassiker hemma hos Henaes/Jonasson :-)
När vi båda är hemma kan vi käka upp en hel paj bara vi, och när jag är hemma ensam brukar jag göra 1-2st och göra matlådor av. En riktigt god paj, som tar lite tid att göra om man gör den själv, men är värt varenda minut :-)

Du behöver:
* Två purjolökar
*5-7 tomater (beroende på storlek av tomat/pajform)
*100g margarin
*3dl mjöl
*3 msk vatten
*lite olivolja att steka i
*3 ägg
*2,5dl mjölk
*5-10 vitlöksklyftor
*ost i valfri mängd att toppa pajen med
* 1tsk salt/ 1krm peppar

Blanda mjöl, margarin och vatten och knåda till det blir en jämn deg. Ta gärna ut margarinet en stund innan du sätter igång så det hinner bli rumstempererat.

Tryck ut degen i en form och gör små hål med en gaffel. Sätt på kylning i kylskåpet minst en halvtimme. Ju längre den får stå inne i kylen dess bättre! Förgrädda därefter skalet i ugnen på 220 grader i 10 minuter.

Hacka vitlök och purjolök.

Fräs i olja tills purjon har blivit mjuk, utan att varken purjolök eller vitlök får färg.

Vispa ägg och mjölk, samt 1msk salt och lite peppar.

Riv så mycket ost du vill ha på pajen.

Skär upp tomaterna.

Lägg i lökfräset i det förgräddade pajskalet. Jag brukar även salta/peppra lite lätt uppepå löken då man ibland har lite otur och inte får med alla kryddor från äggblandningen.


Lägg tomaterna på lökfräset och häll på äggblandningen. Var noga med att salt och peppar hänger med och inte blir kvar i bunken.

Strö över ost och sätt in i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter. Jag brukar ha på över/under-värme i 30 minuter och sedan sätta på grill-funktionen de sista minutrarna för att ge osten lite extra krispighet och färg.


Ta ut och njuuuut! :-)
Ett tips är att göra pajen med kvisttomater. Av alla tomater jag lagat den här pajen med är det dem som jag tycker är absolut godast och passar bäst med övriga ingredienser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Kommentarer om något annat än vad som kan tänkas vara relevant för inlägget ovan eller påhopp raderas.