tisdag 10 juni 2014

TjejLunken, Bolmen runt & Rådarullen.

I veckan som gick har jag hunnit med strax över 13 timmars träning och tre tävlingar i tre olika grenar; terränglöpning, landsvägscykling och rullskidor.

I onsdags kväll gick första tävlingen av stapeln; TjejLunken i Vetlanda. TjejLunken är ett terränglopp på 6KM som gått varje vår i Vetlanda under många år och det var superkul att få ta del av all löparglädje innan och efter tävlingen för första gången. Det blir lite speciellt med tjejlopp, speciellt på ett väldigt positivt sätt. Det är lite mer avslappnat än vad det är i vanliga lopp och allt som oftast så brukar tjejer vara lite mer pigga på att vara med på ledarledda uppvärmningar. Sånt gillar jag!

När starten gick förväntade jag mig att glida tillbaka ner i fältet och se massor med duktiga löpartjejer flyga förbi, men istället fann jag mig i täten tillsammans med två andra tjejer. Jag sprang med en död klocka och hade jättesvårt att avgöra vilket tempo vi höll och om det var ett rimligt tempo för mig men jag försökte hålla jämn fart med de andra och bita i uppför där jag upplever att jag är lite sämre (läs: äter lite för mycket chips för att hänga med/väger lite för mycket). Vi låg ganska tätt fram tills vi sprungit 4KM men där började det komma lite brantare stigningar och då tappade jag på de andra. Jag kom sen i mål på en tredje plats, drygt 70 sekunder efter vinnaren Ellen Sterner och 25 sekunder efter tvåan. Jag sprang på 25:26 vilket ger ett snittempo på 4:14/km vilket är bra mycket högre fart än jag någonsin haft på terränglopp tidigare. Det skall bli jättekul att se hur snabbt man kan springa med lite mer rutin, lite fler backintervaller och eventuellt lite färre chips på Lördagar ;-)


Älskar lopp med medalj. Utöver ett jobbigt och brutalt träningspass så var TjejLunken också mitt första möte med min nya löparklubb OK Njudung. Det var jätteroligt att träffa alla härliga människor kring klubben och arrangemanget och jag hoppas att jag får möjlighet (läs: barnvakt till) att både träna och tävla med klubben mer i framtiden. Vad jag har förstått så är man väldigt aktiv på orienteringfronten vilket känns jätteroligt då jag gärna lär mig mer och blir mer aktiv där.

Veckans andra tävling blev Bolmen Runt (korta banan på 80KM) som jag spontananmälde mig till efter att ha kört ett pass på racern utomhus i Torsdags. Det var mitt första pass på racern på sisådär ett år. Då snittade jag på anspråkslösa 25km/h och hade således målet att ta det hela som ett tufft träningspass och gärna köra under 3 timmar. När starten gick blev det väldigt tydligt att jag aldrig cyklar och än mindre aldrig kör cykeltävlingar. Första timmen var jag lite överallt; försökte gå från klungor själv och jaga framförvarande klungor trots världens motvind. När jag efter 5e försöker blev upphunnen av klungan jag försökte köra ifrån så insåg jag att det var dags att lugna sig och istället hjälpas åt. När jag väl insåg det gick det hundra gånger bättre och jag hittade två andra killar som åkte jämnt med mig och vi hjälptes åt att dra till den första depån i Tannåker. Där svängde tyvärr banan för den långa rundan (160KM) av och eftersom jag kom bland de främre i det korta loppet fick jag köra själv från Tannåker till Bolmsö färjeläger. Då märkte man vilken fördel man har av att ligga i en klunga. Jag kunde hålla samma hastighet som i klungan som när jag låg själv men det kostade mer och kändes väldigt mycket tyngre.

Vid färjelägret hade jag en enorm tur och kom ungefär samtidigt som färjan kom in till land. För att få en rättvis tid och hastighet stoppade jag klockan under pausen över vattnet. Arrangörerna ser kanske den korta sträckan som ett motionslopp men bland cyklisterna på färjan var alla taggade och flera duktiga cyklister fanns med på båten. Om man i framtiden väljer att köra ett lite mer tävlingsinriktat lopp tror jag att det hade varit smart att ha en liten chip-depå dels vid påstigning av färjan och även på andra sidan där man kör av. På så sätt skulle man kunna stoppa tiden och det kommer inte spela någon roll om man skulle komma olägligt och missa en färja.


Färje-selfie.


Det bästa med färjeturen tyckte jag var att cyklisterna samlades och att det blev en naturlig klunga efter avstigning. Vi tog det väldigt lugnt i ett par kilometer där alla "kände lite på varandra" innan sex killar plötsligt började visa med kroppsspråket att de tänkte ge sig av. Jag tittade på klockan, såg att vi hade drygt 25KM kvar och bestämde mig för att chansa och hänga på. Det var otroligt tufft för killarna var verkligen mycket vassare cyklister än vad jag är. Ibland kändes det lite som om de försökte skaka av sig folk då det helt plötsligt kunde komma 30-60 sekunder långa spurter där vi låg och tryckte i 40+km/h. Det är hastigheter som jag aldrig trodde jag skulle kunna ligga i på plan landsväg i motvind men på något sätt gick det. Efter en stund försvann några av killarna och vi var bara tre kvar.

Vi passerade 80KM på tiden 2:31 och jag klarade alltså mitt mål med 29 minuter. Loppet var lite längre än vad som stod angivet och i mål var vi på tiden 2:44 (88,1KM). I mål fick jag reda på att jag var första dam som kommit i mål på korta rundan och trea totalt på den korta rundan, 3 sekunder efter herrsegraren. Efter tävlingen åkte jag hem och åt lite innan jag gav mig av på ett rullskidpass på 2,5 timme. En väldigt fin och träningsfylld nationaldag!

Två medaljlopp samma vecka!

Veckans tredje och sista tävling (även min sista tävling som tävlande för Anderstorps OK) var Rådarullen (48KM) igår. Tävlingen gick på träningshjul (2or) vid Lidköping och arrangörerna hade både fixat chip, ett välfyllt prisbord och strålande sol :-) Man körde tre varv på en 16KM-slinga som var lättåkt och hade helt okej asfalt. Jag kom iväg ganska dåligt men försökte bita i och tänka positivt. Jag såg Madde försvinna bort och ställde in mig på att åka för en andraplats. Efter 4KM började jag närma mig Madde lite smått igen och jag försökte att inte förivra mig utan hålla ett jämnt tempo. När vi kört omkring 7KM låg jag bara 10-20 meter bakom och var så nöjd över att ha jobbat ikapp hela det långa avståndet! Glädjen blev däremot ganska kortvarig för minuten därpå fick jag inget fäste med vänsterstaven. Efter en snabb titt såg jag att spetsen gått av. Jag skrek rakt ut i frustration innan jag kastade mig över på "fel" sida vägen och försökte få ner den i vägrenen och därigenom få lite fäste. Det fungerade bitvis ganska bra men så fort det kom åkrar med högt gräs så fastnade staven i gräset och istället för att hjälpa mig så segade det ner mig. Madde och herråkarna hon körde vid försvann bort igen.

Efter att ha kört på mitt lite alternativa sätt i nästan 9KM kom jag äntligen fram till varvningen. Jag slängde av mig stavarna och frågade om det fanns extrastavar. Hur typiskt är det inte att det här är första rullskidtävlingen där jag inte har med mig egna extrastavar?
Arrangörerna var snälla och jag fick låna ett par stavar från prisbordet. Tyvärr var de kortaste stavarna 150cm långa och det kändes väldigt konstigt och nästan lite obehagligt att åka med nu när jag vant mig vid att åka på 138-140cm långa stavar. Det var skönt att äntligen slippa slita ute vid vägrenen men jag hade ju tappat oceaner av tid fram till Madde. Uppskattningsvis låg jag runt 3 minuter efter när jag äntligen kom iväg med ett par hela stavar.

När jag kom till andra varvningen låg jag 90 sekunder efter och då bestämde jag mig för att gå all in på sista varvet och försöka komma ikapp. Det gick bra, men jag orkade inte hela vägen fram och i mål var jag 14 sekunder efter Madde. Jag är ändå superstolt över min prestation och framförallt över att jag inte tappade tron på mig själv och gav upp. Trots motgångar har jag nog aldrig känt mig så positiv under ett lopp som igår. Bortsett från den lilla dippen när spetsen rök av och när jag blev uppgiven över att inte ha egna reservstavar i rätt längd så kändes allt så roligt! Roligt att tävla, roligt att bli trött, roligt att försöka jaga ikapp. Roligt att känna sig stark! :-)

Foto: Fredrik Ask

Foto: Fredrik Ask

Topp tre bland damerna :-) Jag med min fina Salomon-ryggsäck som jag valde från prisbordet.

Idag har jag sprungit backintervaller med sovande barn längst ner i backen samt varit på AOK's extrainsatta årsmöte. Idag valdes och tillträdde den nya styrelsen då den gamla styrelsen begått flera allvarligare misstag. Ett av misstagen involverade mig och jag har tidigare skrivit om min besvikelse gentemot klubben här i bloggen.

Tidigare idag tänkte jag faktiskt tanken att fortsätta köra för klubben.
Men så idag när jag kom till mötet och såg de personer som medvetet valt att förstöra för mig så kände jag bara att det här kommer aldrig gå. Jag kommer aldrig mer kunna delta i några arrangemang eller träna för den här klubben och känna någon av den glädje som det pratades om att man ville återinföra i klubben. När det pratades om att man skulle lägga det gamla bakom sig och se framåt och personerna bakom sabotaget av min satsning satt och sa att "Ja nu måste vi se framåt!" så kände jag mig ärligt talat äcklad. Det kändes äckligt att sitta där och höra dom säga att vi måste lägga det gamla bakom oss när det som hänt inte påverkat dem överhuvudtaget och påverkat mig hur mycket som helst.

Efter årsmötet konfronterade jag en av de delaktiva och fick även då bekräftat det jag egentligen vetat hela tiden; att de inte har haft en aning om vad de har sysslat med när de tog de beslut som de tog. Personen jag konfronterade försvarade sina handlingar men när jag började argumentera emot de få argument hon hade blev det väldigt tydligt hur oinsatt hon var. Hon visste bland annat inte att jag har eget företag, vilket i situationen som uppstått är en väldigt, väldigt viktig och avgörande punkt. När jag berättade detta för henne försvarade hon sig med att "Jaha, men jag vet väl inte vad du håller på med". Jag frågade då varför hon inte ringt mig och pratat direkt med mig om det här men det fick jag aldrig något svar på.
Det blev så tydligt att detta gjordes bara för att förstöra och att det inte fanns någon som helst ånger inför det som hänt.

Jag är otroligt besviken över allt det här och det är med stor motvilja som jag lämnar klubben och slutar tävla för Anderstorps OK. Det känns tråkigt att vissa medlemmar skall få förstöra så mycket som annars varit bra. Jag är medveten om att de allra flesta medlemmarna tycker min satsning är rolig och stöttar mig men känner inte att jag kan acceptera det som hänt och bara gå vidare när detta är ett enormt tapp för mig och något som påverkar mig i stor mån. Bland annat har jag fått ställa in tre läger (lägerverksamhet på sammanlagt en månad) samt två resor till ett idrottscenter där det var tänkt att jag skulle genomgå olika fystester. Det faktum att personerna inte ångrar sig utan istället försvarar det de gjorde gör det också väldigt lätt att ta beslutet. Jag kan inte riskera att något liknande skulle hända igen och för att eliminera den risken måste jag lämna AOK.

Som tidigare nämnt handlar detta inte om någon sponsring från AOK till mig. Det var lite diskussion kring det under det förra inlägget så jag tänkte bara klargöra att AOK aldrig har sponsrat mig. Detta handlade helt enkelt om något som de skulle hjälpa mig med och som sedan missköttes så grovt och där styrelsemedlemmar med tystnadsplikt läckte information till sektionsmedlemmar som sedan läckte vidare till andra som i sin tur valde att lägga sig i och bedriva någon form av kampanj mot mig och min satsning på helt felaktiga grunder.

Till den nya styrelsen vill jag komma med ett välmenande tips: ni behöver elitidrottare i klubben. Om ni mot förmodan skulle få fram en ny idrottare på elitnivå inom orientering, löpning, skidåkning eller någon annan idrott så ta hand om den personen. Om personen skulle be om hjälp så förstör inte för den. Hjälp till och underlätta för idrottaren och vårda relationen mellan idrottaren och klubben. För trots att vissa medlemmar inte förstår det så behöver ni profiler, ni behöver personer som är duktiga och brinner för sina sporter och som kan inspirera andra vuxna och barn till att vilja gå med i klubben. Om ni vill ha sponsorer så behöver ni människor som syns.

Det pratades ikväll kring hur man kan få sponsorer. Ta det från en som vet väldigt mycket om hur man få sponsorer: Ni måste synas. Ni behöver elitidrottarna mer än vad många inser.

Ni har fler medlemmar än IFK Lidingö men de får in avsevärt mycket mer sponspengar än vad AOK gör. Vad tror ni det beror på? Det beror på att IFK Lidingö syns. De har utövare som topplacerar sig och sätter klubbnamnet på kartan. Det faktum att de sätter klubbnamnet på kartan är en förutsättning för sponspengar.
Jag hoppas verkligen det löser sig för AOK och att man kanske kan hitta någon ny "Majken" som kan få upp AOK på tapeten i både lokalpress, riksmedia och TV.

Jag hoppas att man lär sig av misstagen och inte jagar bort nästa tjej som är med i AOK och har en elitidrottsdröm. Tack till alla från AOK som stöttat mig genom åren och som fortfarande stöttar mig. Ingen är mer ledsen än jag över att det slutade så här.
7 kommentarer:

 1. Men vilka är de här jävla idioterna?? Hur tänker dom??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Kristoffersson, Veronica Adolfsson & Anders Adolfsson. Min gissning är att de inte tänker alls alt. har agerat utan att ha någon aning om vad de har agerat mot.

   Radera
 2. Väldigt tråkigt att du behövt ta det tuffa beslutet att lämna klubben som du växt upp med. Kan inte föreställa mig hur det skulle vara att behöva lämna den klubb som lärt mig allt jag kan om skidåkning och fått mig att älska sporten. Skulle det nån gång bli nånting av mig känns det som att det minsta jag kan göra är att låta moderklubbens namn stå i resultatlistan. Det skrämmer mig lite att AOK inte värnar mer om dig, det är trots allt du som, precis som du säger sätter klubben på kartan. Ren och skär idioti ur min synpunkt att behandla en sån viktig person för klubben på det sätt dom gjort. Jag tycker att du är så jävla cool som står på dig och inte låter dom köra med dig på det där viset, förhoppningsvis kommer dom väl förr eller senare inse vad dom gått miste om.

  Vill också gratulera till dom fina insatserna under veckans tävlingar! Himla kul att du hade en sån bra och positiv känsla under rullskidloppet, för mig blir resultatet i sig mindre betydelsefullt om jag är nöjd med prestationen och har en bra känsla. Hoppas all träning flyter på som den ska trots inställda läger osv. Heja dig Majken!

  SvaraRadera
 3. Det kunde man väl ge sig på att det var familjen Adolfsson som var inblandade i detta... kämpa på Majken! Lycka till i ny klubb där du förhoppningsvis slipper sådana människor som vi tyvärr har i AOK.

  SvaraRadera
 4. Jag är bara en anonym läsare, så jag har ingen aning om vad som har hänt förutom att några har förstört för dig i din satsning, men iallafall sjukt storsint av dig att inte hänga ut människorna mer. Hade jag vart du, hade jag skrivit allt, just för att berätta hur och vad dina klubbkompisar gjort mot dig.

  SvaraRadera
 5. Men vad har de gjort? Du berättar inte hela Historien. Man läser och tycker verkligen synd om dig. Men man vill verkligen veta vad som har hänt.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har skrivit i ett tidigare inlägg att det handlar om att man har gjort så att jag har tappat en enorm summa pengar. På vilket sätt man har förstört skulle jag mer än gärna berätta men jag väljer att inte göra det av respekt till sponsorn som är inblandad & av respekt till vårt före detta avtal.

   Radera

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Kommentarer om något annat än vad som kan tänkas vara relevant för inlägget ovan eller påhopp raderas.