tisdag 3 mars 2015

HalvVasan 2015

Så var säsongspremiären gjord! I sann "bättre sent än aldrig"-anda..

Hela teamet var på plats vid starten i Oxberg strax innan 7 i morse. Alla åkare gick för att testa skidor, Jonas väntade på att rilla de paren vi valde efter testerna och pappa gick med Johans föräldrar för att köa åt oss.

I år körde Vasaloppet ett lite nytt system vid starten. Lite Marcialonga-inspirerat på nå vis. Vi blev insläppta i en fålla lite längre bak i startfältet. Där fick vi lägga ut skidorna för att sedan åka fram drygt 300 meter till den riktiga startplatsen. När det skulle ske var lite oklart, buden låg på allt mellan 15 minuter innan start och 5 minuter innan start.
Jag tyckte det var ett lite konstigt sätt att hantera det på faktiskt. I alla fall för oss i första startgruppen. Det smidigaste för oss tycker jag hade varit om vi bara gått direkt fram till startplatsen och lagt skidorna där.

Jag fick en ganska dålig start där jag tappade mycket och fick jaga på och byta spår för att komma om andra åkare. Efter några kilometer när vi kom fram till första lilla stigningen fick jag loppets första överraskning: skidorna, som hade fäst fint vid starten, fäste knappt. Jag kunde ta små myrsteg med fötterna men jag insåg ganska snabbt att jag tappade för mycket på att inte ta ut steget i diagonalen. Så jag gjorde som vanligt: stakade ;-) Skidorna var så hårda så jag upplevde inte att fästet sög i men jag är ju verkligen inte tränad för att staka i den terrängen i den hastigheten och tyvärr brände jag mycket krut på de kilometrarna. Vid Vasslan där Malin och pappa stod med dryck var jag så sur över det här med stakningen att jag sa åt dom att de kunde skita i att langa och åka till målet istället (som tur var lyssnde dom inte på det och fortsatte langa).

Efter att ha stakat upp till kontrollen i Oxberg var jag otroligt trött, men det kändes som om släppet i skidorna ändrades till det bättre. Det hade blivit blötare i spåren och när jag testade att trycka till fästet så fäste det. Lyckan var total! Jag var riktigt trött efter stakningen men blev otroligt peppad av hur bra skidorna gick. Jag gled om och körde ifrån allt och alla. Även de som låg i klungor medan jag låg i eget spår. Allt det trötta och negativa försvann och jag fokuserade på att få till trycket i stakningen. Började se fram emot att komma fram till Hökberg, se fram emot det långa lättåkta partiet in mot Mora. Fick höra att jag tog tid på tjejerna framför och började peppa upp mig själv för att åka ännu fortare och försöka komma ikapp. Men så kom nysnön ;-) Och inte så lite nysnö heller. Från Läde (med 14KM kvar till mål) så bara vräkte det ner. Plötsligt tog det tvärstopp i spåren och när jag tittade mig omkring insåg jag att åkarna som passerat innan mig inte kört i spåren alls vilket gjort att de helt snöat igen. Så de sista 12-13 kilometrarna fick jag ligga och staka i en blöt snömassa mellan spåren. Klistret sög fast och farten sänkes avsevärt.

När jag kom i mål var jag trött men inte sådär dyngtrött som jag var förra året då jag knappt orkade duscha efteråt. Kanske fegade jag lite i och med att jag inte tävlat på så länge och inte visste hur kroppen skulle reagera. Eller så kanske jag fegade ur på grund av rädslan att ta tvärslut i det tunga föret. Oavsett vad det berodde på så är jag faktiskt jättenöjd med loppet idag. Trots lite strul så var det så kul att få kötta på, kul med nummerlapp och kul att vara någorlunda med i matchen fastän jag är så långt från formtopp jag kan vara. Utifrån mina förutsättningar den här vintern så var det här ett fantastiskt bra premiärlopp i ett riktigt skitföre! :-)

Sträcka: 45,13KM
Tid: 02:41:10
Snitthastighet: 16,82km/h / 3:34min/km
Maxhastighet: 50,9km/h
Snabbaste kilometer: 1:47min
Placering: 6a (av  2576) i damklassen och totalt 144 (av 5606)
Tid bakom segrarinnan: +13:37 (hehe) efter Anna-Carin Söderström
Före: Hårda och blanka spår i början, sen blött och löst och till sist väldigt mycket nysnö. 0-+2 grader.

Bild på herrtäten på väg in mot mål. Alla boys ur teamet var med in till spurten! :-)

Johan, Henrik och Samuel körde fantastiskt bra idag! Samuel var tvåa, Johan trea och Henrik femma! :-)

På väg in i mål! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Kommentarer om något annat än vad som kan tänkas vara relevant för inlägget ovan eller påhopp raderas.